Qabili Farid módra

Áná lakótársa, Farid mutatta ezt a hagyományos afgán receptet. Baromi finom lett.

Hozzávalók 4-5 adaghoz

  • 1 hagyma
  • 400g gulyáshús (kockára vágott marhahús)
  • fokhagyma: minél több, annál jobb
  • 75g mazsola
  • 300g gyufaszálnyira vágott répa
  • 200g baszmati rizs
  • bors
  • (füstölt) paprikapor
  • csípős paprikapor
  • (fekete) kardamom
  • gyömbérpor
  • egész szegfűszeg
  • őrölt római kömény

A rizst áztasd be 2 órára meleg, de nem forró vízbe. A mazsolát áztasd be fél órára szobahőmérsékletű vízbe.

Kockázd fel a hagymát és szeleteld fel apróra a fokhagymát. A hagymát pirítsd olajon üvegesre, add hozzá a húst és a fokhagymát, néha megkevergetve nagy lángon főzd fedő nélkül 15 percig. Adj a húshoz 1kk borsot, 1 kk kurkumát, 1 tk füstölt paprikát, 1 kk csípős paprikát, 3 db egész fekete kardamomot, 1 tk gyömbért és 1 tk sót. Kavargasd meg. Közepes lángon, lefedve főzd 45 percig. Ha még nem puhult meg, további 30 percig főzd.

Ha megpuhult, rétegezd rá a mazsolát, majd a répát. Ne keverd össze, 10 percig főzd lefedve.

A rizst szűrővel csepegtesd le. Forralj vizet és öntsd a fazékba úgy, hogy a répa tetejéig érjen. Rétegezd rá a rizst. Öntsd fel a rizs tetejéig forró vízzel. Rakj rá egy marék szegfűszeget és 1 tk római köményt. Lefedve, alacsony lángon főzd fél órát.

Élvezd a mennyei ízeket!