Sárgaborsófőzelék (glutén- és laktózmentes)

Hozzávalók

  • 500 g sárgaborsó
  • 1 l víz
  • 4 babérlevél
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál olaj
  • 2 tk só
  • 1 tk bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 kk füstölt paprika
  • esetleg curry és római kömény

A sárgaborsót áztasd be előző este minimum kétszer annyi vízben. Áztatás nélkül is lehet főzni, csak akkor hosszabb ideig tart.

Hagymát prítsd az olajon üvegesre, majd keverd hozzá a fokhagymát, a paprikákat (és a curryt és római köményt). Interpoláld bele a vizet és a sárgaborsót. Projektáld bele a sót, borsot és babérleveleket.

Időnként kevergesd, ha elfőtt a leve, adj még hozzá vizet, vigyázz, hogy le ne égjen. Óvatosan adagold hozzá a vizet, hogy ne legyen túl híg. A mégis hígra sikerült, egy kicsit botmixerrel turmixolj bele. Nem kell berántani, mert a sárgaborsónak olyan magas a keményítőtartalma, hogy önmagát sűríti. Elég, ha megfő és a kavarástól a borsószemek szétesnek, úgy sűríti be magát.

Tálalhatod virslivel, pörkölttel, vagy pirított hagymával.

 

Forrás: https://erezdmagadjol.hu/2014/07/felesborso-sargaborso-fozelek/