Aranygaluska

Hozzávalók (8 adag):

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • csipetnyi só

Hintéséhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg vaj

Vaníliamártás:

  • 1 csomag vaníliás puding
  • 7 dl tej
  • 4 ek cukor

A langyos tejbe belekavarunk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percig futtatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a sóval elkavarjuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük az élesztőt és a tojássárgáját. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük a langyosra olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük.

Ha megkelt, borítsuk ki az egészet deszkára, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, zsírozott
tortaformába helyezzünk bele egy sort és mindegyiket kenőtollal kenjük be vékonyan vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Közben vaníliás puddingporból 5 dl helyett 7 dl tejjel vaníliamártást készítünk. Ha megsült a tészta, tálra borítjuk és melegen tálaljuk, vaníliamártással lelocsolva. Nem vágjuk, hanem tépjük.

Mj.: ha nincs pogácsaszaggató, olvasztott vajba mártott felespohár is jól működik!

A Horváth Ilona szakácskönyv receptje alapján.