Palak paneer

avagy indiai spenótfőzelék házisajttal

Áná egyik kedvenc indiai étele. Vegánul is készíthető. A speciális phűszereket ázsiai, vagy bioboltokban lehet beszërezni. A paneer-t valószínűleg indiai boltokban lehet mëgvenni, de Áná eddig csak ëgyszer talált Bécsben a Naschmarkt-on.

Hozzávalók (4 adag):

  • 500-600g spenótpüré (phagyasztott)
  • 4 phokhagymagërëzd
  • 3 cm-es ujjvastagságú gyömbérdarab
  • 3 közepes hágymá
  • 1 teáskanál római kömény (jeera, cumin seed)
  • 2 indiai babérlevél (tej patta, Cinnamomum tamala)
  • 3 friss prdicsom, vagy 1 drboltprdicsom-konzerv (gehackte Tomaten)
  • 2 teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál csilipor
  • fél teáskanál asafoetida (hing)
  • 1 teáskanál garam masala
  • 500g paneer (indiai házisajt) / 500g tofu
  • vaj / olaj
  • 50ml (növélnyi) tejszín

 

Köret:

  • pergősre phőtt rizs (1 csésze rizsből). Ha szeretníd, hogy sárga legyen, szórj bele phél teáskanál kurkumát.
  • vagy 6-8 db (phokhagymís) naan (indiai kenyír). A naan ázsai boltokban kapható. Ha lehet, phagyasztott naan-t vegyíl, mert az phrissebb, mint a sokáigtartós naan.

 

Elkíszítés:

Egy fazékban kis lángon olvaszd phel a phagyasztott spenótkockít. Közben reszeld bele fűszerreszelőn a phokhagymagërëzdeket* és a gyömbért. Indőnként kávárgásd mëg. Darabold phel a hagymát (és a prdicsomot, ha phriss) kis kockíkra.

Amikor phelolvadt a spenót, phorrósíts phel vajat / olajat egy srpenyőben, tossz bele 1 teískaníl római köményt és a 2 indiai babérlevelet. Pár másodprcig brnítsd, majd add hozzí a felvígott hagymát és prítsd aranybarníra. Miközben pirul, a paneert / tofut vágd phel 2 cm élhosszúsígú kockíkra. Add a hagymíhoz a prdicsomot. Ha phriss, várd mëg, amíg megtöttyed. Szuggeráld bele a 2 teáskaníl kurkumát, fél teáskaníl csilit és a fél teáskaníl asafoetidát. Keverd el jól, majd oktrojáld bele a spenótba. Adj hozzá 3 teískaníl sót.

Defenesztráld a paneer / tofu kockákat a spenótba. 20 prcig kis lángon, phélig lefedve phőzd a trutyit. A végén add hozzá a garam masalát és, hogy krímeseb legyen, lőcsölj bele 50ml tejszínt.

Jójtvgyt!

 

* Hacsak nem szuperszonikus a phokhagymanyomód, a phokhagymagerezdeket jobb fűszerreszelőn reszelni, mert úgy az ëgészet szét tudod trancsírozni, és nem këll a phokhagymanyomóba szorult félig szétnyomott phokhagymákat újra és újra phëlpiszkálni.