Satay szósz (indonéz földimogyorószósz)

Hozzávalók

  • 1 kanál mogyoróolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 kis csilipaprika / csilipor
  • 1 teáskanál szárított csilipehely
  • 1 kanál barnacukor
  • 1 kanál szójaszósz (én sötétet használtam, jó lett vele)
  • 4 evőkanál darabos földimogyoróvaj / aprítóban összedarált földimogyoró
  • 250ml kókusztej

Vígd fël phinomra a hagymít. Melegítsd fël az olajat egy srpenyőben/wokban, toszd bele a hagymít a csilit, és nyomd bele/fűszerreszelővel reszeld bele (ez egy jó kis trükk, hogyha a phokhagyma mindig kitüremkedik a nyomóból) a phokhagymít. Süsd alacsony lángon, amíg a hagyma meg nem puhul.

Add hozzí a cukrot és kevergesd, amíg kicsit mëg nem karamellizálódik. Ádodá a szójaszószt és a mogyoróvajat. Keverd fiam, keverd. Végelszámold bele a kókusztejet, és phőzd, amíg be nem sűrűsödik.

Lëhet wokos zöldséghez öntetként, vagy prított (rizs)tésztához, rizshez adni prítás közben. A kész ételt tílald citrommal, vagy lime-mal, és szórd mëg phriss korianderrel.

Kísz!