Satay szósz (indonéz földimogyorószósz)
Hozzávalók
- 1 kanál mogyoróolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 1 kis csilipaprika / csilipor
- 1 teáskanál szárított csilipehely
- 1 kanál barnacukor
- 1 kanál szójaszósz (én sötétet használtam, jó lett vele)
- 4 evőkanál darabos földimogyoróvaj / aprítóban összedarált földimogyoró
- 250ml kókusztej
Vígd fël phinomra a hagymít. Melegítsd fël az olajat egy srpenyőben/wokban, toszd bele a hagymít a csilit, és nyomd bele/fűszerreszelővel reszeld bele (ez egy jó kis trükk, hogyha a phokhagyma mindig kitüremkedik a nyomóból) a phokhagymít. Süsd alacsony lángon, amíg a hagyma meg nem puhul.
Add hozzí a cukrot és kevergesd, amíg kicsit mëg nem karamellizálódik. Ádodá a szójaszószt és a mogyoróvajat. Keverd fiam, keverd. Végelszámold bele a kókusztejet, és phőzd, amíg be nem sűrűsödik.
Lëhet wokos zöldséghez öntetként, vagy prított (rizs)tésztához, rizshez adni prítás közben. A kész ételt tílald citrommal, vagy lime-mal, és szórd mëg phriss korianderrel.
Kísz!