Mung dhal
Harmonikus és viszonylag egyszerű indiai kaja, aki csak kóstolta, örömmel burkolta. Naan-nal, vagy pergős rizzsel érdemes fogyasztani.
5-6 adag. Elkészítési idő: 4 óra áztatás + 1 óra elkészítés és főzés.
Hozzávalók:
- 500g felezett, hántolt mungóbab (mung dhal)
- 1,5 liter zöldségleves-alaplé
- 4 hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ujjnyi gyömbér
- 4 répa
- 2 zellergyökér
- 8 marék leveles spenót (akár fagyasztott)
- (3 marék friss korianderzöld felvágva)
- 2 lime vagy citrom (facsard ki az elsőt és vágd fel gerezdekre a másodikat tálaláshoz)
- 2 kanál kókuszzsír
- só, vagy tamari (szójaszósz)
- 2 csipet feketebors
- 2 teáskanál római kömény
- 2 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 2 zöld kardamom termés
- (fél teáskanál chilipehely)
Áztasd be a mungóbabot 4 órára, vagy éjszakára, majd öblítsd le. Forrald fel a zöldségleves-alaplevet, add hozzá a mungóbabot és főzd lefedve, közepes lángon. Közben vágd fel a hagymát, répát és zellergyökeret kis kockákra, a gyömbért és a fokhagymát reszeld le. Szárazon, 1 percig prítsd a fűszereket egy serpenyőben gyakran kevergetve, a végén add hozzá a chilipelyhet, ha csípősen szereted. Ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a kókuszzsírt és 10 percig párold rajta a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért és még prítsd 5 percig gyakran kevergetve. Add a mungóbabhoz az összes hozzávalót és főzd még 20 percig (összesen kb 40 percig).
Kísz!
PS: Áná se tudta eddig, hogy hogyan kell a kardamomot felhasználni. Fel kell hasítani a termését, a magokat kiszedegetni és vagy késsel finomra aprítani, vagy mozsárban megőrölni. Így: videó!