Mung dhal

Harmonikus és viszonylag egyszerű indiai kaja, aki csak kóstolta, örömmel burkolta. Naan-nal, vagy pergős rizzsel érdemes fogyasztani.

5-6 adag. Elkészítési idő: 4 óra áztatás + 1 óra elkészítés és főzés.

Hozzávalók:

  • 500g felezett, hántolt mungóbab (mung dhal)
  • 1,5 liter zöldségleves-alaplé
  • 4 hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 4 répa
  • 2 zellergyökér
  • 8 marék leveles spenót (akár fagyasztott)
  • (3 marék friss korianderzöld felvágva)
  • 2 lime vagy citrom (facsard ki az elsőt és vágd fel gerezdekre a másodikat tálaláshoz)
  • 2 kanál kókuszzsír
  • só, vagy tamari (szójaszósz)
  • 2 csipet feketebors
  • 2 teáskanál római kömény
  • 2 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 2 zöld kardamom termés
  • (fél teáskanál chilipehely)

 

Áztasd be a mungóbabot 4 órára, vagy éjszakára, majd öblítsd le. Forrald fel a zöldségleves-alaplevet, add hozzá a mungóbabot és főzd lefedve, közepes lángon. Közben vágd fel a hagymát, répát és zellergyökeret kis kockákra, a gyömbért és a fokhagymát reszeld le. Szárazon, 1 percig prítsd a fűszereket egy serpenyőben gyakran kevergetve, a végén add hozzá a chilipelyhet, ha csípősen szereted. Ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a kókuszzsírt és 10 percig párold rajta a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért és még prítsd 5 percig gyakran kevergetve. Add a mungóbabhoz az összes hozzávalót és főzd még 20 percig (összesen kb 40 percig).

Kísz!

PS: Áná se tudta eddig, hogy hogyan kell a kardamomot felhasználni. Fel kell hasítani a termését, a magokat kiszedegetni és vagy késsel finomra aprítani, vagy mozsárban megőrölni. Így: videó!