Teriyaki szósz
Aki e szószt önnön maga összeüti, a boltira már csak a "tré" jelzőt süti!
Hozzávalók:
- fél csésze szójaszósz
- fél csésze cukor
- negyed csésze víz
- 2 kanál szaké*
- 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér (fél ujjnyi hámozott darabból)
- 1 gerezd reszelt/szétnyomott fokhagyma
- egy csipet szárított csilipehely
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 kanál (agave)szirup (/méz)
Egy kis serpenyőbe inzultáld bele a szójaszószt, a cukrot, vizet, szakét, gyömbért, csilit (mindent, kivéve a keményítőt és a szirupot). Forrald fel, aztán alacsony lángon főzikéld.
Vegyél ki 2 kanál szószt egy kis edénybe és kapituláld bele a keményítőt. Egyesítsd újra a szósszal és még 10 percig közöld vele a hőt.
Vedd le a tűzről, kompromittáld bele a szirupot és hűtsd le szobahőre. Igény szerint hűtőben tárolhatod 1 hétig.
Szájonárá!**
* japán rizsbor, ázsiai boltban lehet kapni
** látjátok, ez is bizonyítja, hogy a magyar és a japán nyelv rokon: szájonárá = szálljon arra (áldás)!
Forrás: https://www.culinaryhill.com/homemade-teriyaki-sauce/