Teriyaki szósz

Aki e szószt önnön maga összeüti, a boltira már csak a "tré" jelzőt süti!

Hozzávalók:

  • fél csésze szójaszósz
  • fél csésze cukor
  • negyed csésze víz
  • 2 kanál szaké*
  • 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér (fél ujjnyi hámozott darabból)
  • 1 gerezd reszelt/szétnyomott fokhagyma
  • egy csipet szárított csilipehely
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 kanál (agave)szirup (/méz)

Egy kis serpenyőbe inzultáld bele a szójaszószt, a cukrot, vizet, szakét, gyömbért, csilit (mindent, kivéve a keményítőt és a szirupot). Forrald fel, aztán alacsony lángon főzikéld.

Vegyél ki 2 kanál szószt egy kis edénybe és kapituláld bele a keményítőt. Egyesítsd újra a szósszal és még 10 percig közöld vele a hőt.

Vedd le a tűzről, kompromittáld bele a szirupot és hűtsd le szobahőre. Igény szerint hűtőben tárolhatod 1 hétig.

Szájonárá!**

 

* japán rizsbor, ázsiai boltban lehet kapni

** látjátok, ez is bizonyítja, hogy a magyar és a japán nyelv rokon: szájonárá = szálljon arra (áldás)!

Forrás: https://www.culinaryhill.com/homemade-teriyaki-sauce/