Pho leves (vegán)

Ez pho (vietnámi tésztaleves) vegán változata. Többféle belevalóval lehet csinálni, például shiitake gombával, enoki gombával, csiperkével, vagy tofuval. Magyarországon valószínűleg nagyobb ázsiai áruházban lehet a hozzávalókat kapni. Bécsben pl a Naschmarkton lehet, vagy a Nakwon nevű egzotikus áruházban.

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók (4 személyre):

Alaplé

  • 2,5 liter zöldségleves-alap (3 kocka elég bele 5 helyett!)
  • 1 hagyma, félbevágva
  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 8 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 10 cm fahéjrúd
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 db csillagánizs
  • 2 babérlevél

 Leves

  • 200 g rizstészta
  • 2 kanál kókuszzsír (belevalók kisütéséhez ez a zsír a legjobb)
  • lehetséges belevalók (kb 250 g mindegyikből):
    • kemény tofu
    • enoki gomba
    • shiitake gomba
    • csiperke
  • 3 szál újhagyma zöldje karikákra szeletelve
  • 1/2 csésze durvára vágott koriander

Tálaláshoz 

  • 1 gerezdekre vágott lime
  • 1 thai csilipaprika (ilyen) (vigyázz, nagyon csíp!)
  • 2 csésze babcsíra
  • 1/2 csésze friss thai bazsalikom levele darabkákra tépve
  • Sriracha fokhagymás csiliszósz és Hoisin szósz ízlés szerint

 

Elkészítés

Alaplé: perturbáld a zöldségleves-alaplevet, hagymát, szójaszószt, fokhagymát, fahéjrudakat, csillagánizst és babérleveleket egy nagy edénybe. Phorrald fel, tedd takarékra, phedd le és phőzd 45 percig. A végén szűrd le és csak a folyadékot tartsd mëg. Tálalás előtt melegítsd fel, ha këll.

Önts a rizstésztára annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje. 8-10 percig hagyd puhulni. Szűrd le és öblítsd le.

Belevalók elkészítése
A sült belevalóknál a trükk a hirtelensütés, vagy a sauté sütés. Magas hőn süss vékony darabokat és ne halmozd egymásra a hozzávalókat, mert levet eresztenek! Inkább több körben süsd mëg őket!

  • tofu: vágd fel fél centis szeletekre, süsd 2 kanál kókuszzsírban aranybarnára, oldalanként kb 6 percig. A végén ropogós kéreg lesz rajta.
  • shiitake gomba: süsd mëg hirtelen 2 kanál kókuszzsírban, amíg illatozni nem kezd és meg nem barnul a széle. Vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
  • csiperkegomba: ugyanaz az eljárás, mint a shiitakénál.
  • enoki gomba: az a jó, hogyha fehér. Ha nyálkásat, vegy elszíneződöttet találsz, szedd ki. Mosd mëg, vágd le a fás tönköt és csak szórd a levesbe nyersen.

Tukmáld a rizstésztát és a belevalókat a mély tálakba és önts rá annyi alaplevet, hogy ellepje. Szórj a tetejére újhagymát, koriandert és thai bazsalikomot.

Szolgálj fel mellé külön-külön kis tálakon limegerezdeket, thai csilipaprikát és babcsírát. Ezeket mindenki magának belelőcsölheti. Ízlés szerint nyomhatsz a leves tetejére Sriracha és Hoisin szószt.

Kísz!

 

Források:

https://www.allrecipes.com/recipe/245936/vegetarian-pho-vietnamese-noodle-soup/

https://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/shiitake-mushroom-pho/

Hirtelen sütés, avagy sauté: https://hu.wikipedia.org/wiki/Saut%C3%A9