A rizs elkészítési módjai

Tapadós, alias dzsamás rizs
Bögrével mérd bele a rizst a lábosba! Mérj rá 2,5x annyi vizet! Lefedve főzd, amíg a vizet majdnem be nem szívja! Utána hagyd lefedve állni pár percig. 

Pergős rizs
Bögrével mérd bele a rizst a lábosba! Prítsd olajban, amíg egy kicsit el nem kezd barnulni! Mérj hozzá bögrével 2x annyi vizet! Tegyél bele sót! Lefedve főzd kis lángon 20 percig! Addig nem szabad a fedő alá bekukkantani! 20 perc után kész a tökéletes állagú rizs.

Illatos rizs
A pergős rizsnek megfelelően készítsd el. Adj hozzá bögrénként 1 teáskanál kurkumát, 3-4 szem kardamomot, 5-6 szem szegfűszeget, 1 szem csillagánizst, egy csipet borsot és fél kiskanál fahéjat. A főzés végén leszedegetheted őket a tetejéről. Varázslatos lesz az aromája!

Mediterrán rizs
A pergős rizsnek megfelelően készítsd el. Adj hozzá bögrénként 1 teáskanál kurkumát, 1 kanál curryt, 4 szem kardamomot, 1 marék apróra vágott szárított paradicsomot, 1 kanál olasz fűszerkeveréket (oregano, bazsalikom, majoránna, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, zsálya), 1 teáskanál sót és egy csipet borsot. A főzés végén szedd ki a kardamomot. Ez a napfényes tájakat idéző rizs magában is finom, ha úgy eszed, 2,5x vízben főzd meg, hogy szaftosabb legyen!

Címkék: rizs